Idän piilaakso löytyy Pohjois-Malesiasta

2

Kahdeksan samuraita perustivat 1970-luvulla Penangin saarella sijaitsevaan Bayan Lepasiin elektroniikkateollisuuden, joka jatkaa kasvuaan. Samaan aikaan innovaatioille ja aivovoimalle on voimistuvaa kysyntää.

Seuraavan Facebookin keksijä saattaa perustaa toimistonsa tälle täyttömaalle. Kuva Teemu Laakkonen
Seuraavan Facebookin keksijä saattaa perustaa toimistonsa tälle täyttömaalle. Kuva Teemu Laakkonen

Intel ja seitsemän muuta pohjoisamerikkalaista ja japanilaista pioneeriyritystä perustivat 1970-luvun alussa Penangin vapaakauppa-alueelle elektroniikkatehtaansa. Suurin osa tuotannosta koostuu puolijohteista. Bayan Lepas sijaitsee turismistaan tunnetumman kaupungin, George Townin, naapurissa.

Elektroniikkatuotteet kannattelivat ulkomaankaupasta riippuvaisen Malesian vientiä viime vuonna, kun öljyn arvo notkahti.

Älylaitteiden puolijohteet

Sähköä kuljettavia puolijohteita käytetään etenkin älypuhelimissa ja tietokoneissa. Alkuaineista muun muassa pii voi toimia elektroniikkalaitteen sisäisenä puolijohteena.

Piilaaksovertaus voidaan perustella valtavalla elektroniikkatuotannolla ja Bayan Lepasiin kasautuneella osaamisella. Vertauksen osumatarkkuus kärsii, kun katsotaan alueella syntyvien uusien paikallisten yritysten ja innovaatioiden toistaiseksi vaatimatonta määrää. Viime vuosien aikana alueelle on kuitenkin perustettu useita yrityshautomoita.

Tehdaspuistoja vieri vieressä

Penangiin tuotantoaan siirtävä yritys saa verohelpotuksia. Ulkomainen yritys voi tuotantosektorilla omistaa yrityksensä sataprosenttisesta ilman paikallisia välikäsiä. Kaupankäynnin logistiikkaan on panostettu: Penangin saarella on oma rahtisatamansa, kansainvälinen lentokenttä ja tiet ovat moitteettomassa kunnossa.

Seudulta löytyy useampia tehdaspuistoja, joissa voi nähdä vierekkäin esimerkiksi Samsungin, Hondan ja B-Braunin tehtaat. Tehdasten rinnalle pystytetyt tutkimus- ja kehityskeskukset ovat lupaus huomisesta. Suomalaisyrityksiä alueella on vielä toistaiseksi vähäinen määrä.

SanDiskin ja Bosen tehtaat sijaitsevat Batu Kawanin korkean teknologian puistossa. Kuva: Teemu Laakkonen
SanDiskin ja Bosen tehtaat sijaitsevat Batu Kawanin korkean teknologian puistossa. Kuva: Teemu Laakkonen

Kohti datakeskuksia

Alueella pohditaan kuumeisesti, miten alueen yritykset voisivat ottaa seuraavan arvoketjuaskeleen. Innovaatioiden kaipuu on käsin kosketeltavissa.

Elektroniikka on aloista kenties dynaamisin, ja puolijohteiden kysyntä on viime vuosien aikana vaimentunut. Osa alueen yrityksistä on reagoinut tähän siirtymällä kohti datakeskusten ylläpitoa. Asioiden Internet (Internet of Things) on myös selkeä kasvuala.

Elektroniikka-alan osaaminen on johtanut uusiutuvan energian tuotantoon: aurinkopaneeleissa käytetään puolijohteita, ja yhdysvaltalainen First Solar onkin perustanut Penangin naapurissa sijaitsevalle Kulimin tehdasalueelle aurinkopaneelitehtaan, joka työllistää noin 4000 malesialaista.

Kysyntä luodaan

Finnpartnership ja paikallinen investointiviranomainen MIDA järjestivät maaliskuussa kolmessa Malesian kaupungissa Doing Business with Finland -seminaarit.

Perakin osavaltion pääministeri, Dato Seri DiRaja Zambry, osallistui Ipohin kaupungissa pidettyyn tilaisuuteen. Hän oli vaikuttunut suomalaisten aivovoimasta (brain power) ja siitä, miten Suomessa kysyntään vastaamisen sijaan luodaan kysyntä täysin uusille tuotteille ja palveluille. Laittamattomasti sanottu.

Innovaatioiden mahdollistamisen puolesta on helppo puhua myös Pohjois-Malesiassa.

Kommentit

juho 8 vuotta sitten

Samurai-luokkajärjestelmä lakkautettiin Meiji-restoraation yhteidessä 1800-luvun lopulla. Faktat kuntoon.

Vaikka Pertti on hakkapeliittain sukua, se ei tee hänestä hakkapeliittaa.

Reiska 8 vuotta sitten

Ahne sukupolvi on ominut resurssit itselleen ja istuu nyt tukevasti niiden päällä. Nuoret joutuvat pakon edessä asumaan vanhempiensä nurkissa ja kaikesta pitää säästää ja nitkuttaa miten nyt sattuu eteenpäin. Byrokratialla oman yrityksenkin perustaminen tai minkään uuden luominen on tehty mahdottomaksi ja erilaisten lupien ja korttien takia alanvaihtaminen on aina taloudellinen riski. Pitäkää tunkkinne. Viro kutsuu.