Irlantilaiset hyödyntävät Pyhän Patrickin päivää

Muun maailman pukeutuessa vihreään ja hakeutuessa lähimpään irlantilaiseen pubiin 17. maaliskuuta, irlantilaiset ministerit pakkaavat laukkunsa ja suuntaavat maailmalle edistämään irlantilaisia yrityksiä ja houkuttelemaan investointeja.

Kuva: Kaisa Leidy
Kuva: Kaisa Leidy

Jo muutaman vuoden ajan maan kansallispäivää, St. Patrick’s Dayta, on hyödynnetty ministerimatkojen ponnahduslautana, ja tänä vuonna lähes koko hallitus – pääministerin ja varapääministerin lisäksi 27 ministeriä ja junioriministeriä – matkustavat 27 maahan ja 45 eri kohteeseen, joissa he osallistuvat yli sataan korkean tason tapaamiseen ja bisnestapahtumaan.

Tavoitteena on vienninedistämisen lisäksi edistää turismia, investointeja, koulutusta, innovaatiota ja kulttuuria. Viime vuonna vastaavan tapahtuman arvioidaan tavoittaneen yli 80 miljoonaa ihmistä suoraan tai median välityksellä ja tuoneen 5 miljoonan euron arvosta uutta liiketoimintaa irlantilaisille vientiyrityksille.

Matkakohteiksi on valittu sekä uusia että vakiintuneita kasvupotentiaalia omaavia markkinoita, jotka heijastavat myös Irlannin kasvanutta edustustoverkkoa, ulkomailla asuvien irlantilaisten keskittymiä sekä Irlannin tekemää kehitysyhteistyötä.

Tänä vuonna matkat suuntautuvat jo perinteeksi muodostuneen Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Saksaan, Etiopiaan, Indonesiaan, Arabiemiraatteihin ja Uuteen- Seelantiin. Pohjoismaista mukana ovat Ruotsi ja Tanska. Ministereiden pääviestinä on, että Irlanti on elpynyt ja dynaaminen, ja sillä on tarjota innovatiivinen ja stabiili liiketoimintaympäristö.

Enterprise Ireland vie yrityksiä maailmalle

Irlannin ulkoministeriö ja Enterprise Ireland julkaisivat helmikuussa kuluvan vuoden kaupan- ja investointienedistämissuunnitelmansa, jonka päämääränä on tukea irlantilaisten yritysten vientiä järjestämällä 121 kansainvälistä, ministerivetoista kauppavaltuuskuntamatkaa ja – tapahtumaa Irlannissa ja ulkomailla vuonna 2015. Lukuun sisältyvät kansallispäivän yhteydessä järjestettävät tapahtumat.

Arvion mukaan vuonna 2014 irlantilaisten yritysten vienti Enterprise Irelandin tukemana auttoi luomaan 8500 työpaikkaa Irlannissa, ja viimeisten neljän vuoden aikana irlantilaisten vientiyritysten arvioidaan luoneen jopa 40 000 työpaikkaa.

Ministerivetoiset kauppavaltuuskuntamatkat ovat osa hallituksen työllisyysohjelma (Action Plan for Jobs) ja niiden määrä on yli tuplaantunut vuodesta 2011.

Enterprise Irelandin mandaatti vastaa monilta osin suomalaisten Finpron ja Tekesin yhdistettyjä mandaatteja kuitenkin sillä erolla, että investointien houkutteleminen on Irlannissa erillisen organisaation, IDA:n, vastuulla. Tämänvuotinen ohjelma on Enterprise Irelandin historian suurin.

Talouskriisistä kasvu-uralle

Irlannin toipuminen sitä koetelleesta talouskriisistä vaikuttaa onnistuneen jopa yllättävän kivuttomasti. Maan 4,8 prosentin talouskasvu oli nopeinta EU:ssa vuonna 2014.

Myös tulevien vuosien kasvuennusteet ovat positiivisia, joskin jyrkimmän kasvun uskotaan taittuneen. Talouden nopeaa toipumista ovat tukeneet erityisesti Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen suotuisat markkinat ja kotimaisen kysynnän elpyminen.

Positiivisista luvuista huolimatta maan keskuspankki ja valtiovarainministeriö varoittavat talouskasvun olevan vielä herkässä vaiheessa. Riskeinä nähdään erityisesti ulkoiset tekijät, kuten euroalueen hidas kasvu, korkotason vaihtelut, sekä Irlannin asuntomarkkinoiden epävakaus ja näiden vaikutus kulutukseen.

Hallituksen ponnisteluista huolimatta Irlannin valtionvelka on edelleen noin 115 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on neljänneksi korkein EU:ssa Kreikan, Italian ja Portugalin jälkeen.  Virallinen työttömyysaste on laskenut tasaisesti ja oli helmikuussa 2015 10,1 prosenttia.

Ministereiden lisäksi moni irlantilainen ja vielä useampi irlantilaismielinen edistää Irlannin maakuvaa 17. maaliskuuta ympäri maailman osallistumalla paraateihin tai muihin juhlallisuuksiin, pukeutumalla vihreään tai nostamalla maljan Pyhälle Patrickille.

Silloin on hyvä muistaa, mistä kaikki on alun perin lähtöisin; pienestä, vehreästä saarivaltiosta Euroopan laitamilla, joka on onnistunut brändäämään itsensä positiivisella tavalla kaikkien tietoisuuteen. Sláinte!