Kuka maksaa vapaakauppasuojatien?

Amerikkalainen rauha – Pax Americana – on yli 70 vuotta ollut myös yhä vapaamman maailmankaupan tae. Onko tuo rauha tehdä kauppaa nyt uhattuna?

Craig VanGrasstek, joka opettaa Harvardin yliopiston Kennedy-bisneskoulussa, pohtii kirjassaan Trade and American Leadership, haastaako Kiinan nousu Yhdysvaltojen johtoaseman lisäksi koko sääntöpohjaisen kauppajärjestelmän.

Globaali sääntöpohjainen kauppajärjestelmä on julkinen hyödyke – kuin suojatie. Kaikki hyötyvät, mutta kukaan ei halua siitä maksaa. Omasta mielestään Yhdysvallat on maksanut sääntöpohjaisen vapaakauppajärjestelmän kehittämisen sekä antamalla myönnytyksiä, että kouluttamalla itselleen kilpailijoita.

Yhdysvaltain lippu
Kuva: Alex Martinez/Unsplash

Toki Yhdysvallat on hyötynyt järjestelmästä valtavasti. Mutta voiko se suhteellisen asemansa supistuessa enää katsoa yleistä etua ja vetää maailmaa eteenpäin? Vai kääntyykö Yhdysvallat pysyvästi puolustamaan vain kapeita etujaan? Kuka silloin maksaa kansainvälisen kaupan suojatien?

Kiina hyödyntää maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä – ja niiden porsaanreikiä – tavoin, joita ei WTO:ta perustettaessa ennakoitu. On luonnollista, että Yhdysvallat kokee maksavansa tämän pelin. Mutta huoli on sama Euroopassakin.

VanGrasstekin mielestä olisi ironista, jos lopulta juuri Yhdysvallat kaataa sääntöpohjaisen kauppajärjestelmän, jonka luomisessa sillä oli johtorooli. Tämä ei olisi kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat tekee vastaavaa – Kansainliittoon maa ei lopulta edes liittynyt, vaikka presidentti Woodrow Wilson sai Nobelin rauhanpalkinnon työstään sen perustamiseksi.

On todennäköistä, että maailmanpoliittinen tilanne muuttaa kauppapolitiikkaa vuosikymmeniksi eteenpäin. Matka vie alueellisiin kauppajärjestelyihin ja vastustajien sanktioimiseen. Juuri siihen, mitä Yhdysvaltain hallinto tekee jo nyt.

Jos suomalaisen yrityksen hallituksen kokouksissa ei vielä puhuta suurvaltakauppapolitiikasta, niin keskustelu on aika aloittaa.

Leave a Reply