Osaamisvientiä Latinalaisessa Amerikassa Team Finlandin avittamana

Viime vuonna Team Finlandin toiminta täydentyi koulutuksellisen ja tutkimuksellisen osaamisen vahvistuksella Knowledge-erityisasiantuntijatehtävien myötä. Ensimmäiset neljä Team Finland Knowledge (TFK) -asiantuntijaa aloittivat eri puolilla maailmaa strategisissa kohdemaissa ja -alueilla. Yksi näistä on espanjankielinen Latinalainen Amerikka, johon TFK-vahvistus tuo oivan mahdollisuuden tukea entistä paremmin suomalaisen osaamisen vientiä mm. tuomalla Education Finland -koulutusvientiohjelman lähemmäksi alueen Team Finland -toimijoita.

Kaupunkimaisemaa Buenos Airesista.

Hetki onkin mitä osuvin, sillä myös kansainvälistä koulutuspalveluliiketoimintaa harjoittavat korkeakoulut ja oppimisratkaisuja tarjoavat yritykset ovat vihdoin löytäneet tiensä useisiin Latinalaisen Amerikan maihin. Vielä muutamia vuosia sitten alue vaikutti monille liian kaukaiselta sekä maantieteellisesti että kulttuurillisesti, ajoittain läpäisemättömältä tuntuvan kielimuurin kera. Muissa markkinoissa tehdyt harjoitukset ja etenevä koulutusviennin esteiden purku antavat eväitä myös Latinalaisen Amerikan markkina-avauksiin. Useissa tapauksissa kielimuuri on onnistuttu ylittämään paikallisten agenttien ja yhteistyökumppaneiden avulla. He jos ketkä huomaavat suomalaisten ratkaisujenarvon tuntemassaan markkinassa, ja tuovat toimintaan lokalisointiosaamisen lisäksi paikalliselle kulttuurille ominaista innokkuutta.

Suomen suunnalta joku välillä huhuilee, katosiko koulutuksellinen maineemme jo. Menikö juna sillä välin, kun akateemiset toimijat vasta harjoittelivat tuotteistuksen saloja? Veikö alueen maiden hidastunut kasvu mahdollisuudet myös koulutusviennin osalta? Ensimmäisen puolen vuoden Team Finland Knowledge -toimintani pohjalta ei tuntuisi olevan aihetta huoleen. Useissa alueen maissa kasvun myötä on edistynyt myös tietoisuus oman vastuun kantamisesta osaamisen kehittämistoimissa. Maineemme puolestaan on vakiintunut koulutusjärjestelmäreferenssinä, ja olemme yhä paremmin tunnettuja erilaisiin kulttuurikonteksteihin adaptoitavien oppimis- ja kouluratkaisujen luojina.

Plaza de Congreso

Koulutusviennistä puhuttaessa olemme tottuneet ajattelemaan opettajien täydennyskoulutusta, lasten oppimisratkaisuja tai vaikkapa suomalaisia koulukonsepteja. Kaikkinensa nämä ovatkin erittäin tarpeellisia ja tervetulleita palveluita Latinalaisen Amerikan koulutusmarkkinoille. Koulutuksellinen ja tutkimuksellinen osaamisemme on kuitenkin paljon laajempaa kuin aiempi PISA-kuuluisuutemme on antanut ymmärtää, ja kohdistuu monille niille aloille, jotka ovat tunnistettu koko vientisektorimme kärkitavoitteiksi, esimerkkeinä kyberturvallisuus, kaivosteollisuus, energia-ala, biotalous jne. Team Finland -toimijoiden moniulotteisuus ja saumaton yhteistyö mahdollistavatkin kattavat vienninedistämisen palvelut laaja-alaiselle osaamisen viennille ja vahvistamiselle.