Lento saapuu Kigaliin Ruandaan. Heti lentokentällä otetaan koronatesti, jonka jälkeen viedään hotelliin 24 tunniksi odottamaan testin tulossa, joka tulee tavoiteaikana. Ruanda on hämmentävä, kun sinne saapuu Tansaniasta. Molemmat maat ovat suurin piirtein yhtä köyhiä, mutta ensivaikutelma hyvin erilainen. Ruandassa kohtaa erittäin järjestelmällisen yhteiskunnan.
”Tämähän on kuin saapuisi Espanjaan”, toteaa kollegani. Näin on. On toki palmuja ja vihreyttä kuten muuallakin Itä-Afrikassa mutta myös hyvät tiet, päällystetyt jalkakäytävät, siistit kadunvarret, ei kauppiaiden jonoja autojen välissä myymässä kaikkea pähkinöiden ja akvaarioiden väliltä. Moottoripyörien päällä on vain kaksi henkilöä ja molemmilla kypärät päässä.
Ja sitten on kukkuloita, loputtomasti sokeritoppakukkuloita. Näyttää kuin kaupungissa ei tasaista paikkaa olisikaan. Ja sitten on tietysti nyt 25 vuotta vanhan kansanmurha, jonka aikana sadassa päivässä surmattiin 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Jos matkustaa Kigaliin, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa kansanmurhan muistoalueeseen ja museoon. Oma ajattelu saa uusia ulottuvuuksia.
Ruanda on yksi maailman nopeimmin kasvavia talouksia
Ruandan talous on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin 7% vuodessa. Se on edelleen kuitenkin matalan tulotason maa.
Koronavirusepidemia on koetellut Ruandan taloutta raskaalla kädellä. Viime vuoden talouskasvu jäänee 2 -3 %:iin, mutta tälle vuodelle povataan jo 5 -6 %:n kasvua.
Kaikki riippuu kuitenkin koronasta. Ruanda on hillinnyt koronan leviämistä erittäin ankarin toimin, mm. ulkonaliikkumiskielloin ja maan eri osien eristämisellä toisistaan. Maan toimet koronan hillitsemiseksi ja tiedonjaon avoimuus on tuottanut tulosta; Ruandasta on ainoana Saharan eteläpuolisen Afrikan maana voinut pandemian aikana saapua Suomeen rajoituksitta. Se peittoaa monet meille tutummat maat.
Miten tämä on mahdollista?
Ruanda on tehnyt paljon työtä sen eteen, että yrityksen perustaminen ja investoiminen maahan olisi helppoa. Rwanda Development Board kertoo, että yrityksen perustaminen onnistuu yhden luukun periaatteella ja muutamassa tunnissa. Kannattaa kuitenkin olla varautunut siihen, että myöhemmin kaikki ei ehkä sujukaan ihan näin sujuvasti.
Ruandan liiketoimintaympäristö on kuitenkin suhteellisen ennakoitava ja yrityksiä kuunnellaan. Esimerkkinä tästä on viime vuonna ongelmaksi noussut uusi maahantuotavien ruokien, juomien ja lääkkeiden sääntely, joka aiheutti monille yrityksille lisää mm. tuotteiden rekisteröintikustannuksia. Ruanda oli kuitenkin halukas kuuntelemaan liike-elämää ja harkitsemaan muutoksia sen näkemysten mukaisesti.
Mikä tekee Ruandasta, tuosta Etelä-Suomen lääniä pienemmästä ja 15 miljoonan asukkaan sisämaamaavaltiosta niin houkuttelevan liiketoimintakohteen?
Tuntuu, että Kigalista halutaan tehdä Itä-Afrikan Dubai, vahva alueellinen keskus, josta käsin kauppaa käydään koko alueelle. Kigaliin on jo rakennettu suuri kuivasatama tavaroiden eteenpäin kuljetusta varten. Sinne on niin ikään rakennettu ulkomaista valmistavaa teollisuutta varten teollisuustiloja, jotka työllistävät satoja ruandalaisia. Ainakin Kiinan tekstiiliteollisuus tuntuu olevan kiinnostunut tästä avautuneesta mahdollisuudesta. Innovaatiokeskuksia ja start up -yritysten työtiloja on jo useita ja suunnitteilla lisää.
Myös lentoliikennettä keskittyy Kigaliin, joka jo nykyisellään on yksi Afrikan suurimpia kokous- ja konferenssikaupunkeja. Qatar Airways on suuromistaja Rwandan Airissa ja Qatar osallistuu Kigalin uuden lentokentän rakentamiseen. Tuleeko Kigalista Qatar Airwyaysin eteläisen Afrikan keskus, jää nähtäväksi.
Mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille
Suomen suhteet Ruandaan ovat tiivistymässä. Juuri ennen joulua käytiin ensimmäiset poliittiset konsultaatiot maidemme välillä. Ruandalainen liikemiesvaltuuskunta on valmis matkustamaan Suomeen, kunhan koronatilanne sen sallii. Myös instituutioiden välistä yhteistyötä viritellään.
Suomi näkee yrityksillään mahdollisuuksia Ruandassa erityisesti kiertotaloudessa, ympäristöteknologiassa, logistiikassa, smart economyssä ja kaivosteollisuudessa.
Jos olet kiinnostunut Ruandan liiketoimintamahdollisuuksista kannattaa olla yhteydessä Suomen Nairobin-suurlähetystön yhteydessä olevaan Business Finland -toimistoon tai vastikään perustettuun, erittäin aktiivisesti toimintansa aloittaneeseen European Business Chamberiin.
Tämän kertainen matka Ruandaan on ohi ja lähdön hetki koittaa. Huomio kiinnittyy erittäin tiukkoihin turvatoimiin lentokentällä. Poistumme autosta ja kuljemme turvatarkastuksen läpi. Auto kulkee omaa tietään läpivalaisun läpi.