Maailman geopoliittisen tilanteen myllerryksessä ja kauppasodan melskeissä suomalaisyritysten kannattaa katsoa myös ei niin perinteisille vientimarkkinoille. Aasia on paljon muutakin kuin Kiina. Intian–Tyynenmeren-alue on noussut käsitteeksi, joka kattaa Intian, Kaakkois-Aasian, Australian ja Uuden-Seelannin Japania unohtamatta.
Alueelliset vapaakauppajärjestelyt lisääntyvät, kun Maailman kauppajärjestö WTO:n koetaan kärsivän tehottomuudesta. Tunnetuin vapaakauppajärjestely on TPP (Trans-Pacific Partnership), joka on ilman Yhdysvaltoja muodostumassa 11 maan vapaakauppa-alueeksi Aasian ja Tyynenmeren alueella.
Toinen merkittävä vapaakauppasopimus RCEP sisältää myös Kiinan ja Intian, Kaakkois-Aasian järjestön ASEANin maat sekä Australian ja Uuden-Seelannin. Tämän toivotaan valmistuvan vuoden 2018 aikana.
Kaakkois-Aasian maiden liitto ASEAN on EU:n ja pohjoismaisen yhteistyön jälkeen ehkä merkittävin alueellinen yhteistyöjärjestö. Arvioiden mukaan ASEAN nousee vuoteen 2030 mennessä maailman neljänneksi suurimmaksi taloudeksi Kiinan, Yhdysvaltojen ja EU:n jälkeen. ASEANin yhtenäisen markkina-alueen AEC:n myötä tavaroiden liikkuminen on helpottunut alueella.
Myös EU on aktiivinen vapaakauppasopimusten neuvottelija. Aasian alueella on jo allekirjoitettu EU-Japani-vapaakauppasopimus, ja EU-Singapore-sopimus allekirjoitettaneen lokakuussa 2018. Vietnam-sopimus astunee voimaan 2019 alussa. EU:lla on käynnissä tai suunnitteilla neuvotteluja myös Indonesian, Filippiinien, Malesian, Thaimaan, ASEAN-alueen, Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.
EU:n neuvottelemien modernien vapaakauppasopimusten myötä tullit poistuvat, toimintaympäristö vakautuu ja tekniset kaupanesteet puretaan. Ne mahdollistavat osallistumisen viranomaishankintoihin ja suojaavat investointeja.