Koko Suomen edustustoverkko Euroopassa on Madridin tavoin valjastettu edistämään suomalaisten yritysten pääsyä eurooppalaisiin elpymishankkeisiin. Espanjan tilanteesta tekee täysin poikkeuksellisen elpymispaketin historiallinen kokoluokka, 140 miljardia euroa, mikä avaa ainutkertaisia mahdollisuuksia yrityksille, jotka haluavat osallistua Espanjan modernisoimiseen ja joilla on tarjota korkeatasoisia ratkaisuja digitalisaation ja vihreän siirtymän ongelmiin. Näillä elpymispaketin pääsektoreilla Suomella on tunnetusti tarjota maailman huippuluokan osaamista ja teknologiaa, joten lähtökohdan suomalaisyritysten menestykselle myös Espanjassa pitäisi olla hyvin suotuisa.
Tämä tuli myönteisesti esille myös kehitys- ja kauppaministeri Ville Skinnarin ja Espanjan digitalisaatiosta vastaavan valtiosihteerin Carme Artigasin virtuaalitapaamisessa huhtikuussa.
Espanjan elinkeinoelämä odottaa, että Espanjan elpyminen kytketään strategisesti maan omien yritysten etuja tukevaksi niin pitkälle kuin se on mahdollista. Espanjan alkuvuodesta vain espanjan kielellä julkistamat kiinnostuksenosoituspyynnöt suunnattiin käytännössä maassa jo toimiville suuryrityksille, joilla ovat kumppaniverkostot, seikkaperäiset tiedot Espanjan tilanteesta ja myös eri alueiden olosuhteista. Kyselyjemme mukaan monet Espanjassa toimivat suomalaisyritykset ovat pitäneet alkuasetelmaa epäselvänä ja vaikeasti lähestyttävänä. Vaikka myöhemmin aukeavat viralliset kilpailutukset ovat avoimia kaikille, on hyvin mahdollista että alkuvaiheesta lähtien mukana olleet yritykset ovat vahvoilla lopullisia yrityskumppaneita valittaessa.
Espanjan tavoitteena on moninkertaistaa koronapandemian jälkeiseen elpymiseen käytettävä rahoitus siten, että jokaista EU:n elpymisvaroista investoitua julkisen rahoituksen euroa seuraisi neljän euron yksityinen investointi. Tämän johdosta Espanjan elpymisessä tullevat olemaan vahvoilla sellaiset yritykset, joilla on kyky investoida. Tällöin on mahdollista, että Espanjan yrityskentän sisältä ei löydy riittävää määrää tarkoituksenmukaisia projekteja, koska Espanjassa vain suurimmilla yrityksillä on kohtuulliset valmiudet näin suuriin panostuksiin. Yksityisten investointien turvaamiseksi Espanja onkin jo aktivoitunut etsimään kumppaneita myös kolmansista maista ja viritellyt yhteistyötä mm. Arabiemiraattien, Kuwaitin ja Saudi-Arabian kanssa.
Espanjan elpymisvaltteja ovat hyvä infrastruktuuri, ml. digitaalinen infra ja muun muassa yksityisen sektorin lähtökohtaisesti alhainen velkaantuneisuusaste ja vakaa rahoitussektori. Lisäksi kotitalouksien säästöt ovat kasvaneet, mikä luo edellytyksiä kulutuksen elpymiselle. Huomionarvoista on kiire, jolla EU-elpymisen läpivientiin suhtaudutaan Espanjassa. Espanja on jo alkuvuodesta 2021 lähtien sitonut itsensä elpymispaketin toteuttamiseen sisällyttämällä suuren summan elpymisrahaa jo tämän vuoden budjettiin. Espanja haluaa myös kansainvälisen digiveron voimaan mahdollisimman nopeasti, koska sen tuomat tuotot ovat maalle tärkeitä.
Suomalaisten yritysten kannalta ehkä paras sauma Espanjassa olisi mahdollisuus yhteistyöprojekteihin paikallisten yritysten ja julkisten toimijoiden kanssa sellaisissa projekteissa, joissa suomalaiselle osaamiselle ja teknologialle on kysyntää, sekä asiakassuhteiden kautta joko julkishallinnon tai yritysten kanssa. Tämän lisäksi kahdenvälisen yhteistyön kautta voitaisiin vahvistaa suomalaisten yritysten mahdollisuuksia Espanjan markkinoilla, myös pitkällä tähtäimellä. Suurlähetystön ja Business Finlandin taustatyö yhdessä Espanjassa toimivien suomalaisyritysten kanssa on jo pitkään kohdistunut sekä keskus- että aluehallinnon keskeisiin vaikuttajiin ja tuottanut myönteistä palautetta mm. Madridin, Valencian ja Baskimaan aluejohtajilta.
Poliittisen tason vaikuttaminen on Espanjassa edellytys menestykseen, mutta ei vielä takaa onnistumista. Elpyykö Espanja suomalaisella osaamisella riippuu lopulta yritysten omasta aktiivisuudesta ja valmiudesta osallistua täysillä tulevien kuukausien ja vuosien aikana avautuviin hankekilpailuihin. Vaikka Espanjan elpymishanke on vasta alkuvaiheessa, on jo alkukokemusten perusteella havaittavissa, että kilpailusta on tulossa kovaa, sillä espanjalaisten yritysten ohella myös kaikki kilpailijamaamme tavoittelevat yhä kiihtyvällä tahdilla omaa osuuttaan Espanjan elpymisessä. Suomenkin tulisi lisätä panosta pärjätäkseen Espanjan kovenevassa kilpailussa.