Zapatero, Rajoy, González ja San Juan
Madridin omat suojeluspyhimykset San Isidro ja Almudena saavat omat lomapäivänsä Madridissa toukokuussa ja marraskuussa. San Juan, Suomessa juhannus, on kuitenkin täällä vielä työpäivä.
San Juania juhlitaan Espanjassa eri tavoin: Madridissa hypitään tulien yli, pohjoisessa kävellään hiilien päällä. Samanlaista on ollut Espanjan EU-puheenjohtajuuskin. Vaikka kuinka hyvin puheenjohtajuuskauteen valmistautuisi, niin tilanteet vievät lopulta toiseen suuntaan – myös tulisille hiilille.
Juhannusaattona mietittiin yhdessä Unkarin, Saksan, Irlannin ja Portugalin lähettiläiden kanssa, mitä jäi käteen Espanjan puheenjohtajuuskaudesta. Olin ollut aiemmin viikolla kuuntelemassa Eurooppa-valtiosihteeri López Garridon mietteitä puheenjohtajuudesta. Hän pilkkoi saavutukset viiteen kohtaan: (1) askeleet talousunionia kohti, (2) sopiminen Euroopan uudesta ulkosuhdehallinnosta, (3) sopiminen Euroopan laajuisesta kansalaisaloitteesta, (4) sopiminen eurooppalaisista lähestymiskielloista, (5) turvallisuutta lisäävät sopimukset USAn kanssa.
Alkuviikosta olin parlamentissa seuraamassa pääministeri Zapateron puheenjohtajuusselvitystä. Zapatero painotti kovasti kesäkuun Eurooppa-neuvoston tuloksia. Vaikuttikin siltä, että hän oli saanut takaisin luottamustaan: hyvin varma esiintyminen häneltä pankkien stressitestien julkistamispäätöksen saaman hyvän palautteen sekä IMF:n, Saksan ja Obaman antamien tunnustusten jälkeen.
Juhannusaattoon mahtui myös oppositiojohtaja Rajoyn talouspoliittinen linjapuhe. Pitkä listaus reformeja sekä uusi ehdotus siitä, että Espanjan perustuslakiin pitäisi Saksan tapaan lisätä alijäämäisten budjettien kielto.
Joskus näissä töissä pitää tehdä kiertoliikkeitä, jotta pääsisi tapaamaan vaikeasti tavoitettavia ihmisiä. Pääministeri Zapateron lähimpiin poliittisiin avustajiin kuuluu pääsihteerin vakanssilla toimiva Bernardino Leon. Hän esiintyy hyvin harvoin julkisuudessa, ja tapaamisajat hänen luokseen ovat tiukassa. Osallistuin erään kansainvälisen kurssin päättäjäisiin, jossa Leon esiintyi. Tilaisuus kesti puheineen pitkään, sillä jaossa oli 50 todistusta, mutta sain tilaisuuden puhua useampaankin otteeseen Leonin kanssa.
Espanjan entinen pääministeri Felipe González julkaisi kirjan Euroopan haasteista. Gonzálezille oli varattu 10 minuuttia puheaikaa, mutta vauhtiin päästyään Euroopan haasteisiin kului kevyesti tunti. González on suuri Pohjoismaiden ihailija. Hän korosti kuinka pohjoisessa puhutaan vähemmän ja toimitaan enemmän. Pohjoismainen sosiaalinen malli tulisi olla Euroopan tavoitteena.
Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, kuinka unionin uusien rahoituskehysten (2014 – 2017) valmistelu tulee olemaan myös suurlähetystölle iso lobbausprojekti. Lähetystöneuvoksemme Mika Koskinen osallistui Murciassa konferenssiin, jossa aiheena oli eurooppalainen maatalous Euroopan uuden 2020-kilpailukykystrategian osana. Konferenssissa kävi selväksi maatalouden elintärkeä rooli uuden kestävän talousmallin luomisessa. Ruoan kysyntä kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä.
Harjoittelijamme Tiina Vesa puolestaan osallistui Madridissa pidettyyn seminaariin, jossa käsiteltiin Euroopan unionin yhteistä maatalouspolitiikkaa (CAP) ja sen liittämistä osaksi EU 2020 -strategiaa. Tilaisuudessa puhuneet asiantuntijat, yritysten edustajat ja maanviljelijät olivat lähes kaikki samaa mieltä politiikan kehittämisestä; yhteinen linjaus on saatava selkeämmäksi mitä tulee budjetointiin, tukien myöntämiseen ja maatalouden kehittämiseen kestävämmäksi ja tuottavammaksi.
Osallistumalla näihin tilaisuuksiin syvennämme, normaalin raportoinnin ohella, myös omaa osaamistamme ja saamme tärkeitä kontakteja.
Itse pidin lentokentällä neuvottelun työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Aurasmaan kanssa, joka oli ministeri Vapaavuoren sijaisena kaupunkeja käsitelleessä EU-kokouksessa Toledossa. Kävimme EU-ministerivaliokunnan linjausmuistion pohjalta läpi Suomen keskeisiä aluepoliittisia tavoitteita tulevissa rahoituskehysneuvotteluissa. Sovimme, että Suomesta tulisi asiantuntijoita syksyllä käymään ensimmäisen neuvottelukierroksen espanjalaisten kanssa. Suomella ja Espanjalla on paljon yhteisiä etuja puolustettavanaan EU-rahaa jaettaessa mm. harvan asutuksen vuoksi.
Juhannuspäivänä kulki Madridin yli iso ukkoskuuro. Aamuyö menikin kellarikerroksen lattioita luututessa, kun vessanpytyt tulvivat sisään. Meni väkisinkin ajatus tyhjänä nököttävään pieneen saunamökkiin Hankaveden saaressa. Voisihan sitä olla muuallakin.
Mahtaa kiuas siellä ihmetellä hiljaisuutta.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!