Jag sitter på Arlanda på väg till Helsingfors och tänker tillbaka på mitt första år på Finlands ambassad i Stockholm som inleddes samtidigt som supervalåret i Sverige. En av mina uppgifter på ambassaden är att vara Team Finland-koordinator, ett uppdrag jag inte hade en aning om vad det innebar när jag började.
Vad var detta Team Finland? Varför och för vem fanns vi till? Knappt varm i kläderna satte jag mig ner för att bena ut begreppen. En del svar fanns i Team Finlands strategi: Team Finland är ett nätverk för att främja Finlands sak i världen: internationalisering av finländska företag, utländska investeringar i Finland och bilden av Finland utomlands.
Finlands ambassad i Stockholm har förmånen att kunna inhysa större delen av organisationerna i Team Finland-nätverket i Sverige under samma tak. Det samarbetet smidigt och lätt för mig att lära känna mina nätverkskolleger och samarbetspartners. I Finska borgen på Gärdet hittar du förutom ambassaden Finpro, Invest in Finland och Svensk-finska handelskammaren. I dessa digitala tider är det skönt att kunna växla några ord och korridoren samlas till spontana brain storming-möten.
De övriga lagmedlemmarna, Finlandsinstitutet och Ålandskontoret finns ett stenkast, eller telefonsamtal, bort i Stockholm city.
Samarbete för bästa möjliga service
Vi jobbar inom ett serviceyrke. Nu och då får man höra att vi finländare inte är speciellt serviceinriktade. Min inställning till påståendet är naturligtvis subjektiv, men vi som ingår i Team Finland i Stockholm har som mål att alltid samarbeta för att kunna ge bästa möjliga service åt alla som efterfrågar våra tjänster. Själv gör jag mitt bästa för att hjälpa kunden hitta rätt instans, där sakkunniga kan hjälpa dem vidare.
Team Finland har inga egna resurser, utan är summan av delarna, ett nätverk som formas av behoven. Den svåra ekonomiska situationen i Finland gör att utländska marknader och möjligheter blir viktigare. Branscher och strukturer i Finland och Sverige är likartade, men medan Finlands ekonomi befinner sig i en svacka väntas den svenska växa med 2,3 % i år, mycket tack vare konsumtionen. Team Finland har konstant fingret på pulsen: hur går det för den finska ekonomin och vartåt bär utvecklingen? Ekonomiska indikatorer följs noga på båda sidor om Bottenviken.
Lärdomar av Sverige
Vad kan vi finländare lära oss av svenskarna? Det första jag kommer att tänka på är positiv inställning och small talk. Detta småprat som det pratas så mycket om, men har vi överhuvudtaget blivit bättre? När jag tittar mig själv i spegeln kan jag inte alltid hålla med. Samtalskulturen är en naturlig del av den svenska internationaliseringen. Vi har ibland kritiserat våra grannar i väst för att bara snacka, men faktum är att genom diskussioner och förhandlingar binder man sig till gemensamma mål vilket oftast bär frukt.
Och den där omåttliga svenska positivismen. Kanske det är den som drar till sig de bästa dealarna? Kanske har den bidragit till 200 år av fred, som gjort det möjligt för handeln att blomstra?
Även självförtroende och en sund självkänsla hör till de svenska egenskaperna som vi finländare kunde kopiera rakt av. Sverige har åtminstone delvis sin historia att tacka för sin gedigna självkänsla. Men i dagens läge borde vi finländare bli bättre på att tro på oss själva och visa upp vår kompetens, för den är verkligen inget fel på!
Att vara Team Finland-koordinator kan för en utomstående verka vara något man sköter med vänstra handen. I verkligheten är det enormt mycket att sätta sig in i och nytt att lära sig hela tiden. Under året som gått har flera goda resultat rotts iland med bra teamwork. Allt är inte längre huller om buller i skallen på mig tack vare mina fantastiska kolleger. Det bästa har varit att märka att människan är kapabel att lära sig nytt. Resan fortsätter alltså.