Praktik på ambassaden – mer händelserikt än jag hade kunnat föreställa mig

Rysslands aggression mot Ukraina, Finlands och Sveriges Natomedlemskap, presidentens statsbesök i Sverige – där har vi tre stora händelser som alla utspelat sig under min tre månader långa praktik på Finlands ambassad i Stockholm. Jag var förberedd på en spännande vår, men man kan lugnt säga att tiden blev ännu mer händelserik än jag hade kunnat föreställa mig.

Högskolepraktikant Greta Heffling
Greta Neffling gjorde sin praktik på Finlands ambassad i Stockholm under tiden 1.4–30.6.2022

Jag heter Greta Neffling och kommer från Åbo i Finland. För närvarande studerar jag fjärde året vid Vasa universitetet med affärsjuridik som huvudämne och offentligt rätt som sidoämne. Jag har alltid varit intresserad av att jobba i en internationell miljö, och funnit särskilt handels- och utrikespolitik samt EU fängslande. Därtill har jag länge velat förbättra mina språkkunskaper i svenska. Därför sökte jag mig till Finlands ambassad när det blev dags för mig att göra min högskolepraktik, och jag har inte ångrat mig – mina förväntningar har både förverkligats och överskridits här på ambassaden.

Under praktikperioden har jag har fått möjlighet att delta i många evenemang och vara involverad i en hektisk post-pandemi-vardag på ambassaden. En normal arbetsvecka har inneburit skrivande av rapporter, deltagande i evenemang och möten samt arbete i telefonväxeln. Utöver det har jag hjälp kollegorna med diverse arbetsuppgifter, till exempel med research.

Världsläget med Rysslands krig mot Ukraina har lett till mycket rapportering och en ökad arbetsbörda på ambassaden i Stockholm. Finlands och Sveriges säkerhetspolitik, med processen kring Natomedlemskapet, har varit ett intressant område att iaktta. Jag är tacksam för att ha fått möjligheten att följa situationen på nära håll.

Presidentparets statsbesök till Stockholm i maj 2022 var även det väldigt spännande. Jag hjälpte till under planeringen och arrangemangen, och fick även träffa både presidentparet och kungafamiljen. Det känns fortfarande overkligt att Finlands Natoansökan till slut skickades in samtidigt som statsbesöket pågick.

Sammanfattningsvis har jag har fått en bra bild av det riktiga arbetet här; ett internationellt jobb med underbara kollegor och motiverande uppgifter. Det har funnits många intressanta utmaningar, och jag tycker att jag har klarat mig bra samt lärt mig mycket. Praktiken har stöttat mina studier, fördjupat mina kunskaper om nationell och internationell politik samt varit inspirerande med tanke på min framtida karriär. Dessutom har jag fått en bättre förståelse för det nordiska samarbetet och relationen mellan Finland och Sverige.

Jag rekommenderar jobbet till alla!

Text: Greta Neffling