Naapureiden välisestä ystävyydestä – tältä Suomi näyttää Pietarissa

Naapurini Pietarissa ihmetteli, mikä sai minut pakkaamaan perheeni ja tavarani autoon ja muuttamaan rajan taakse Venäjälle. Kun teillä Suomessa on maailman parhaat koulut ja puhdas luonto.

Työ, seikkailunhalu, mahdollisuus kokea miljoonakaupungin arkea, vastasin. Samalla kuitenkin mietin – meillä Suomessa asiat eivät tosiaan ole hassummin. Myös pietarilaiset tuntuvat tietävän sen. Suomella on siis alueella hyvä maakuva.

Pietarissa vietettiin keväällä Suomi-päivää, jonne saapui 14 000 Suomesta kiinnostunutta kävijää. Kuva: Marika Kortesalmi

Tuoreita näkökulmia tutusta maasta

Ihmisten ennakkokäsitykset jostakin maasta vaikuttavat suoraan halukkuuteen matkustaa kyseiseen maahan, ostaa siellä tehtyjä tuotteita tai vaikka tehdä kauppaa maan yritysten kanssa. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa on vaikuttaa siihen, että käsitys Suomesta Luoteis-Venäjällä olisi myönteinen ja totuudenmukainen. Kutsumme tätä maakuvatyöksi. Miten sitä oikein tehdään?

Hyvä tapa on kutsua kylään niitä, jotka ovat valmiita kertomaan Suomesta myös muille. Olemme vuosittain mukana järjestämässä useaa kymmentä matkaa, joiden aikana venäläiset toimittajat, bloggarit ja muut vaikuttajat pääsevät tutustumaan Suomeen ja suomalaisuuteen. Matkojen aiheet ovat vaihdelleet jätehuollosta presidentinvaaleihin ja EU-puheenjohtajuudesta kesän festivaalitarjontaan.

Annamme mukaan lähteville toimittajille aina vapaat kädet, emmekä edellytä juttujen julkaisemista. Venäjän mediakenttä on monipuolisempi kuin usein ajatellaan. Toimittajamatkojen jälkeen saamme usein lukea asiantuntevia ja tuoreita näkökulmia tutusta kotimaasta. Samalla venäläisten ymmärrys läntisestä naapurista kasvaa.

Akkujen lataamista ja Suomi-materiaaleihin tutustumista Finland Recharge -tilassa Stereoleto-festivaalilla. Tilan festivaalille toteuttivat yhteistyössä pääkonsulaatti ja Suomen Pietarin instituutti. Kuva: Julia Puhilas

Kulttuuria kaupunkilaisten parissa

Maakuvatyötä tehdään paljon myös paikan päällä Pietarissa. Usein se tarkoittaa jalkautumista konsulaatin tiloista kaupunkilaisten pariin. Päättyneenä kesänä pystytimme Suomen Pietarin instituutin kollegoiden kanssa Finland Recharge -loungen keskelle Stereoleto-musiikkifestivaalin vilkkainta tapahtuma-aluetta. Huilin tarpeessa olleet festarivieraat saivat tulla pisteellemme lataamaan itseään ja puhelimiaan. Säkkituolilla makoillessa saattoi lueskella Suomesta kertovia lehtiä ja kirjoja.

Tänäkin syksynä kutsuimme pietarilaisia illastamaan kanssamme pimenevän taivaan alle Pietarin Suomi-Talon pihalle. Tapahtuman ilmoittautuminen täyttyi minuutissa. Myöhemmin syksyllä Pietarissa on luvassa Suomalaisten elokuvaviikkojen 30-vuotisjuhla, taidenäyttelyitä, lasten itsenäisyyspäiväbileet, asiaa ympäristönsuojelusta – ja paljon muuta. 

Ilmoittautuminen illalliseen Suomi-talon pihalla täyttyi tänä vuonna kaksi kertaa nopeammin kuin edellisenä vuonna; 70 paikkaa varattiin vain reilussa minuutissa. Kuva: Elina Saarilahti

Käytämme jokaisen mahdollisuuden kertoa Suomesta – rehellisesti ja hauskasti mutta saarnaamatta. Suomen kaltaisesta maasta haluaa myös puhua. Kun ymmärrys Suomesta lisääntyy, parhaimmillaan se sytyttää venäläisissä matkakuumeen. Pietarin ja sitä ympäröivän Leningradin alueen asukkaille suunta on luonteva, sillä hyväkuntoinen tie vie Suomeen parissa tunnissa ja nopea junayhteys kuljettaa. Myönnämmekin Pietarin pääkonsulaatissa eniten Schengen-alueen viisumeita koko maailmassa, ja tänä vuonna määrät ovat kasvaneet entisestään.

Oman naapurinikin toivotin tervetulleeksi Suomeen. Hän kertoikin jo käyneensä. Seuraavaksi suunnitteilla on kylpyläloma Etelä-Karjalaan.

Jussi Palmén, lehdistövirkamies

Teksti on aikaisemmin julkaistu Venäjän Aika -lehden numerossa 3/2019. Oletko lukenut myös aiemmat kolumni-kirjoitukset?

Pihkovan kellot, Venäjän aika 2/2019

Turvallisesti Pietariin, Venäjän aika 1/2019

Kauppamatka ja ihmisoikeudet, Venäjän aika 4/2018

Venäjän-kauppa kasvaa taas, Venäjän aika 3/2018

Kohti jalkapallon MM-kisoja, Venäjän aika 2/2018

Leave a Reply